Hypoallergeen hondenvoer

Hypoallergeen hondenvoer is speciaal ontworpen voor honden met voedselallergieën of voedselintoleranties. Sommige honden hebben namelijk een overgevoeligheid voor bepaalde natuurlijke ingrediënten in hun voeding, zoals granen, zuivel, kip, rund of varkensvlees. Dit kan leiden tot huidproblemen, maag- en darmproblemen, en/of andere gezondheidsproblemen bij uw hond.

Hypoallergeen hondenvoer bevat hoogwaardige ingrediënten waarvan bekend is dat ze minder snel allergische reacties veroorzaken. Door het geven van hypoallergeen voer kunt u uw viervoeter voorzien van de juiste voedingsstoffen en hem helpen om gezond en gelukkig te blijven. In deze categoriepagina vindt u informatie over verschillende soorten hypoallergeen hondenvoer, de ingrediënten, allergieën bij honden, tips voor het kiezen van het juiste voer, topmerken en antwoorden op veelgestelde vragen.

Inhoudsopgave

Soorten hypoallergene hondenvoer

Er zijn verschillende soorten hypoallergene voeding beschikbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen. Hieronder volgt een beschrijving van de drie meest voorkomende soorten hypoallergene voeding:

Dieet op basis van één eiwitbron

Dit type hypoallergene hondenvoeding bevat slechts één eiwitbron, zoals lam, kalkoen, eend of vis. Hierdoor wordt de kans op allergie reacties verminderd, omdat er minder potentiële allergenen in de voeding zitten. Het dieet op basis van één eiwitbron is een goede optie voor honden met een voedselallergie of -intolerantie.

Dieet op basis van gehydrolyseerde eiwitten

Bij deze hypoallergene hondenbrokken zijn de eiwitten in kleine stukjes gehakt, zodat het immuunsysteem van de hond ze niet herkent als potentieel allergeen. Dit type dieet is geschikt voor honden met ernstige allergieën of intoleranties voor meerdere soorten eiwitten.

Graanvrij hypoallergeen hondenvoer

Graanvrij hypoallergeen hondenvoer bevat geen granen zoals tarwe, maïs of rijst. Voor honden die allergisch zijn voor granen, kan dit type voeding een oplossing bieden. Bovendien kan het een goede keuze zijn voor honden die gevoelig zijn voor gluten of die een gevoelige spijsvertering hebben.

Het is belangrijk om te weten dat elke hond anders is en dat het kiezen van de juiste hypoallergene hondenbrokken afhankelijk is van de individuele behoeften en allergieën van uw hond. Raadpleeg daarom altijd uw dierenarts voordat u overstapt op hypoallergene hondenvoeding.

Top 5 hypoallergeen voer voor honden

Er zijn verschillende hypoallergene hondenvoedingen beschikbaar in Nederland, maar hieronder vindt u informatie over vijf van de meest populaire opties:

#1 – Husse Zalm en Rijst hypoallergeen – Hondenvoer – 12,5 kg

licht verteerbaar royal canin allergische reactie trouwe viervoeter meest voorkomende allergenen bepaalde rassen

Dit hypoallergene hondenvoer van Husse bevat zalm als enige dierlijke eiwitbron, rijst als koolhydratenbron en is vrij van tarwe, soja en andere allergenen. Het voer is geschikt voor honden met een gevoelige spijsvertering of voedselallergieën.

#2 Bonacibo Puppy Lam & Rijst – Hypoallergeen Hondenvoer – 2 x 3 kg

royal canin hypoallergenic allergische reactie uitlokt dierenarts weet kunstmatige geur bovenstaande symptomen

Dit hypoallergene hondenvoer is speciaal ontworpen voor puppy’s en bevat lam als enige eiwitbron en rijst als koolhydratenbron. Het voer is vrij van tarwe, soja en andere allergenen en is daarom geschikt voor puppy’s met een gevoelige spijsvertering of voedselallergieën.

#3 – WOOOF Zalm – Geperst hondenvoer – Hypoallergeen hondenvoer – Geperste hondenbrokken – Droogvoer – 18KG

volwassen honden allergische reactie royal canin essentiële vetzuren standaard hondenvoer zoete aardappel

Dit hypoallergene hondenvoer van WOOOF bevat zalm als enige eiwitbron en is vrij van granen, gluten en andere allergenen. Het voer is geperst, waardoor het makkelijker te verteren is voor de hond en een hoge voedingswaarde heeft.

#4 – BRIT care hypo allergeen weight loss konijn & rijst 2 x 12 kg

royal canin hypoallergenic bepaalde voedingsstoffen glanzende vacht slechte vacht meeste honden allergische reactie

Dit hypoallergene hondenvoer van BRIT care is ontworpen voor honden met overgewicht en gevoelige spijsvertering. Het bevat konijn als enige eiwitbron en rijst als koolhydratenbron. Het voer is vrij van granen, gluten en andere allergenen.

#5 – Get Wild – Hypoallergeen hondenvoer voor volwassen honden met gevoelige maag/darmen – Hondenbrokken met lam/rijst smaak – 15kg

glanzende vacht oudere honden soort hondenvoer grote rassen rauwe voeding duitse herder goed verteerbaar allergie krijgen

Dit hypoallergene hondenvoer van Get Wild is geschikt voor een volwassen hond met een gevoelige spijsvertering. Het bevat lam als enige eiwitbron en rijst als koolhydratenbron. Het voer is vrij van granen, gluten en andere allergenen en heeft een smakelijke lam/rijst smaak.

Het is belangrijk om te weten dat elke hond anders is en dat het kiezen van de juiste hypoallergene hondenvoeding afhankelijk is van de individuele behoeften en allergieën van uw hond.

Waarom is hypoallergeen hondenvoer belangrijk?

Hypoallergeen hondenvoer is belangrijk omdat honden net als mensen allergieën kunnen ontwikkelen. Allergieën zijn een reactie van het immuunsysteem op bepaalde stoffen in voedsel, omgeving of vlooienbeten, die door het lichaam als vreemd worden beschouwd. Symptomen van allergieën bij honden kunnen variëren van jeuk, huiduitslag en haaruitval tot gastro-intestinale problemen en chronische oorontstekingen.

Hypoallergeen hondenvoer is speciaal ontwikkeld om de kans op reacties bij honden te verminderen. Het bevat ingrediënten die minder vaak voorkomen in hondenvoer en minder allergenen bevatten. Door een dieet met hypoallergeen voer te volgen, kunnen honden met allergieën worden geholpen hun symptomen te verminderen en hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Bovendien kan hypoallergeen hondenvoer ook worden gebruikt als een preventieve maatregel om allergieën bij honden te voorkomen. Door de juiste voeding te geven kan de hond een gezond en lang leven hebben. Het is daarom belangrijk om het juiste en beste hypoallergeen hondenvoer te kiezen, in overleg met een dierenarts, om zo de gezondheid van de hond te ondersteunen.

Welke honden hebben baat bij hypoallergeen hondenvoer?

Honden die last hebben van allergische reacties op bepaalde ingrediënten in hun voeding, omgeving of vlooienbeten kunnen baat hebben bij hypoallergeen hondenvoer. Voedselallergieën bij honden komen vaak voor en kunnen leiden tot symptomen zoals jeuk, huiduitslag, haaruitval, diarree, braken, enz. Honden met omgevingsallergieën, zoals pollen, huisstofmijt of schimmels, kunnen ook baat hebben bij hypoallergeen voer.

Het is belangrijk om op te merken dat hypoallergeen hondenvoer niet per se voor iedere hond geschikt is en niet elk geval van allergieën opgelost kan worden met een speciaal dieet. Zoals het geval is bij gecastreerde honden, gevoelige honden, jonge honden en kleine honden speciaal dieet. Daarom is het aan te raden om een dierenarts te raadplegen om de beste voedingsoplossing voor de hond te bepalen.

Bovendien kan hypoallergeen hondenvoer ook worden gebruikt als preventieve maatregel voor honden die een hoger risico lopen op het ontwikkelen van allergieën, zoals kleine honden met een genetische aanleg of honden die veel buiten zijn en blootgesteld worden aan verschillende allergenen. In dit geval kan het geven van hypoallergeen voer helpen om allergieën te voorkomen en de hond gezond te houden.

oudere honden commerciële voeding andere ziektes allergie krijgen kleinere honden speciaal gemaakt mogelijke symptomen

Verschillende merken hondenvoer

Er zijn verschillende hondenvoer merken op de markt beschikbaar. Hieronder vind je een overzicht van diverse merken hondenvoeding voor ieder type hond.

 • Renske
 • Hill´s
 • Prins
 • Acana
 • Jarco
 • Orijen
 • Riverwood
 • Smolke
 • Royal Canin
 • Profine
 • Cavom
 • Barca
 • Eukanuba
 • Specific
 • Wooof
 • Grandorf
 • Brit
 • Energique
 • Frolic
 • Kenner
 • Brekz
 • Natural Health
 • Inbalance
 • Canagan
 • Carnis
 • Yarrah
 • Carocroc
 • Pedigree
 • Canex
 • Puro

Veelvoorkomende allergieën bij honden

Er zijn verschillende soorten allergieën die bij honden kunnen voorkomen. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende allergieën bij honden:

Voedselallergieën

Dit type allergie komt vaak voor bij honden en kan zich op elk moment in het leven van de hond ontwikkelen. Voedselallergieën ontstaan wanneer het immuunsysteem van de hond overgevoelig reageert op bepaalde eiwitten in het voedsel. Symptomen van voedselallergieën bij honden zijn onder andere jeuk, huiduitslag, maag- en darmproblemen, braken en diarree.

Omgevingsallergieën

Omgevingsallergieën bij honden ontstaan wanneer het immuunsysteem van de hond reageert op stoffen in de omgeving, zoals pollen, huisstofmijt, schimmels of mijten. Symptomen van omgevingsallergieën bij honden zijn onder andere jeuk, roodheid, huiduitslag, tranende ogen, niezen en hoesten.

Vlooienallergieën

Vlooienallergieën bij honden ontstaan wanneer honden allergisch zijn voor het speeksel van vlooien. Symptomen van vlooienallergieën bij honden zijn onder andere hevige jeuk, roodheid, huiduitslag en haaruitval.

Het is belangrijk om op te merken dat de symptomen van allergieën bij honden vaak vergelijkbaar zijn, waardoor het moeilijk kan zijn om de oorzaak van de allergie te achterhalen. Een dierenarts kan helpen bij het vaststellen van de oorzaak van de allergie en het aanbevelen van de juiste behandeling, waaronder mogelijk hypoallergeen hondenvoer.

Ingrediënten om te vermijden in hondenvoer

Er zijn bepaalde ingrediënten die in hondenvoer kunnen zitten en bij sommige honden allergische reacties kunnen veroorzaken. Hieronder volgen enkele ingrediënten die vermeden moeten worden in hondenvoer:

Tarwe, maïs en soja

Deze ingrediënten zijn vaak toegevoegd aan hondenvoer als goedkope bronnen van koolhydraten. Ze kunnen echter ook reacties veroorzaken bij sommige honden, met name honden met voedselallergieën.

Kip, rund en lam

Dit zijn veel voorkomende eiwitbronnen in hondenvoer, maar soms zijn honden allergisch voor deze eiwitten. Als uw hond symptomen vertoont van voedselallergieën, kan het vermijden van deze eiwitten in het dieet van uw viervoeter nuttig zijn.

Kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen

Deze ingrediënten worden vaak toegevoegd aan hondenvoer om de smaak, textuur en houdbaarheid te verbeteren. Ze kunnen echter allergische reacties en gezondheidsproblemen veroorzaken bij sommige honden. Het is aan te raden om voeding te kiezen zonder kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen.

Ingrediënten die geschikt zijn voor hypoallergeen hondenvoer

Er zijn bepaalde ingrediënten die geschikt zijn voor hypoallergeen hondenvoer en die minder waarschijnlijk allergie reacties veroorzaken bij honden. Hieronder volgen enkele ingrediënten die geschikt zijn voor hypoallergeen voer:

Eend, kalkoen en zalm

Dit zijn eiwitbronnen die minder vaak voorkomen in hondenvoer en minder waarschijnlijk allergie reacties veroorzaken bij honden. Als uw hond symptomen vertoont van voedselallergieën, kan het overstappen op een dieet met deze eiwitbronnen nuttig zijn.

Zoete aardappelen, erwten en bruine rijst

Deze ingrediënten zijn goede bronnen van koolhydraten en vezels en zijn minder waarschijnlijk reacties te veroorzaken bij honden. Ze worden vaak gebruikt als alternatief voor granen zoals tarwe, maïs en geïsoleerd soja eiwit.

Natuurlijke conserveermiddelen en antioxidanten

Dit zijn ingrediënten die helpen bij het behoud van de houdbaarheid van hondenvoer zonder het gebruik van kunstmatige conserveermiddelen. Natuurlijke conserveermiddelen en antioxidanten zijn onder andere tocoferolen (vitamine E) en rozemarijn extract.

allergie beste producten huid voedselallergie voedselintolerantie beste voeding happy dog hpm veterinary

Hoe kies je het beste hypoallergeen hondenvoer voor jouw hond?

Het kiezen van het beste hypoallergeen hondenvoer voor uw viervoeter kan een uitdaging zijn, omdat elke hond anders is en verschillende voedingsbehoeften heeft. Hieronder volgen enkele tips die kunnen helpen bij het kiezen van het beste hypoallergeen hondenvoer voor jouw hond:

Overleg met een dierenarts

Als jouw hond symptomen vertoont van allergieën, is het belangrijk om eerst een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan een allergietest uitvoeren om te bepalen welke natuurlijke ingrediënten jouw viervoeter allergisch voor is en kan aanbevelingen doen voor hypoallergene hondenvoer.

Lees de etiketten op hondenvoer

Het is belangrijk om de ingrediëntenlijst op het hondenvoer te lezen en te zoeken naar hypoallergene ingrediënten zoals eend, kalkoen, zalm, zoete aardappelen, erwten en bruine rijst. Vermijd ingrediënten zoals tarwe, maïs, soja, kip, rund en lam.

Let op de reactie van jouw hond op verschillende voedingsmiddelen

Introduceer hypoallergene hondenvoer geleidelijk aan het dieet van jouw hond en let op eventuele veranderingen in de reactie van jouw hond op verschillende voedingsmiddelen. Als jouw hond na het eten van bepaald voedsel symptomen vertoont van allergieën, zoals jeukende huid, diarree of braken, stop dan met het geven van dat voedsel en raadpleeg een dierenarts.

Conclusie over hypoallergeen voer

Hypoallergeen hondenvoer is belangrijk voor honden die lijden aan voedselallergieën, omgevingsallergieën of vlooienallergieën. Het vermijden van ingrediënten zoals tarwe, maïs, soja, kip, rund en lam en het kiezen van hypoallergene ingrediënten zoals eend, kalkoen, zalm, zoete aardappelen, erwten en bruine rijst kan helpen om de symptomen van allergieën te verminderen.

Het kiezen van het beste hypoallergene hondenvoer voor jouw hond vereist overleg met een dierenarts, het lezen van etiketten op hondenvoer en het observeren van de reactie van jouw viervoeter op verschillende voedingsmiddelen.

Eigenaren van honden met allergieën worden geadviseerd om geduldig te zijn en samen te werken met hun dierenarts om de gezondheid van hun hond te behouden. Het is ook belangrijk om regelmatig preventieve zorg voor jouw hond te bieden, zoals vlooienbehandelingen en stofzuigen van het huis om omgevingsallergenen te verminderen.

voedselallergie voedselintolerantie beste voeding graanvrij andere artikelen voedselallergie

Veelgestelde vragen over Hypoallergene voeding voor de hond

In deze lijst met veelgestelde vragen over hypoallergene hondenvoer vind je antwoorden op de meest voorkomende vragen van hondeneigenaren die te maken hebben met voedselallergieën bij hun viervoeter. Of je nu net een allergie hebt ontdekt bij je hond of al langere tijd hypoallergeen voer gebruikt, deze vragen en antwoorden kunnen helpen om meer inzicht te krijgen in het kiezen van het beste voer voor jouw hond.

Is hypoallergeen hondenvoer geschikt voor alle honden?

Nee, hypoallergeen hondenvoer is niet geschikt voor alle honden. Het is bedoeld voor honden die specifieke allergieën hebben voor bepaalde voedingsmiddelen of ingrediënten. Als jouw hond geen allergieën heeft, is hypoallergeen voer waarschijnlijk niet nodig.

Moet ik altijd hypoallergeen hondenvoer geven als mijn hond een voedselallergie heeft?

Het hangt ervan af. Als jouw hond een allergie heeft voor een specifiek ingrediënt in gewoon hondenvoer, dan is het overschakelen naar hypoallergene voeding wellicht de beste oplossing. Maar als jouw trouwe viervoeter een allergie heeft voor meerdere voedingsmiddelen of ingrediënten, kan het nodig zijn om een aangepast dieet te volgen dat is samengesteld door een dierenarts.

Kan hypoallergeen hondenvoer helpen bij omgevingsallergieën?

Nee, hypoallergeen hondenvoer is bedoeld voor voedselallergieën en kan niet helpen bij omgevingsallergieën zoals allergieën voor pollen of huisstofmijt. Als jouw hond last heeft van omgevingsallergieën, is het belangrijk om contact op te nemen met een dierenarts om de beste behandelingsopties te bespreken.

Moet ik een dierenarts raadplegen voordat ik hypoallergeen hondenvoer ga geven aan mijn hond?

Ja, het is aan te raden om een dierenarts te raadplegen voordat je overschakelt op hypoallergene hondenvoer. Dit is vooral belangrijk als je vermoedt dat je hond een voedselallergie heeft. Een dierenarts kan testen uitvoeren om vast te stellen welke ingrediënten de allergie veroorzaken en kan je helpen bij het kiezen van het beste voer voor jouw hond.

Kan hypoallergeen hondenvoer gebruikt worden als preventieve maatregel voor allergieën?

Er is geen bewijs dat hypoallergeen hondenvoer kan helpen als preventieve maatregel voor allergieën. Als jouw viervoeter geen allergieën heeft, is het waarschijnlijk niet nodig om hypoallergene voer te geven.

Hoe snel kan ik resultaten zien na het overschakelen naar hypoallergeen hondenvoer?

Dit kan variëren van hond tot hond. Sommige honden kunnen binnen enkele dagen verbetering laten zien, terwijl bij anderen het enkele weken kan duren voordat er resultaten merkbaar zijn. Het is belangrijk om geduld te hebben en de voortgang van je hond in de gaten te houden. Als er na enkele weken nog steeds geen verbetering is, kan het nodig zijn om opnieuw contact op te nemen met een dierenarts om andere oorzaken van de symptomen te onderzoeken.

Is hypoallergeen hondenvoer duurder dan gewoon hondenvoer?

Over het algemeen is hypoallergeen hondenvoer duurder dan gewoon hondenvoer omdat het speciaal is samengesteld en geproduceerd om aan de specifieke behoeften van honden met allergieën te voldoen. Er zijn echter verschillende soorten hypoallergene voer op de markt, variërend in prijs, dus het is belangrijk om rond te kijken en prijzen te vergelijken om een optie te vinden die binnen jouw budget past.

Kan hypoallergeen hondenvoer helpen bij het verminderen van maag- en darmproblemen bij mijn hond?

Ja, hypoallergeen voer kan helpen bij het verminderen van maag- en darmproblemen bij honden, vooral als de problemen worden veroorzaakt door voedselallergieën. Hypoallergene hondenvoer is samengesteld met ingrediënten die minder snel een allergische reactie veroorzaken, waardoor de spijsvertering van je hond kan verbeteren. Het is voor je trouwe viervoeter licht verteerbaar door de onverzadigde vetzuren van het hypoallergeen product van bijvoorbeeld Royal Canin.

Zijn er bijwerkingen verbonden aan hypoallergeen hondenvoer?

In het algemeen zijn er geen bijwerkingen verbonden aan hypoallergeen hondenvoer. Sommige honden kunnen echter gevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten, dus het is belangrijk om het nieuwe voer langzaam te introduceren en de reactie van je hond te volgen. Als je hond bijwerkingen vertoont zoals braken, diarree of andere ongewone symptomen, stop dan met het geven van het voer en neem contact op met een dierenarts.

Kan ik zelf hypoallergeen hondenvoer maken voor mijn hond?

Hoewel het mogelijk is om zelf hypoallergene voeding te maken, is het niet aan te raden om zelf te gaan experimenteren met de voeding van je hond. Het is beter om een dierenarts te raadplegen om te bepalen welk hypoallergeen hondenvoer geschikt is voor jouw hond.

Is hypoallergeen hondenvoer verkrijgbaar in verschillende smaken?

Ja, hypoallergeen voer is verkrijgbaar in verschillende smaken, waaronder eend, kalkoen, zalm en andere soorten vlees.

Zijn er hypoallergene traktaties voor honden?

Ja, er zijn hypoallergene traktaties beschikbaar voor honden. Deze traktaties zijn gemaakt van hypoallergene ingrediënten en bevatten geen tarwe, maïs, soja, rund, kip, lam of andere allergene ingrediënten. Je kunt deze traktaties kopen bij dierenwinkels of online bestellen.

Kan ik af en toe gewoon hondenvoer geven aan mijn hond als hij hypoallergeen hondenvoer krijgt?

Het wordt afgeraden om af en toe gewoon hondenvoer te geven aan je hond als hij hypoallergene voeding krijgt. Dit kan de voedingsstoffenbalans verstoren en kan de allergie van je hond verergeren.

Hoe kan ik de juiste hoeveelheid hypoallergeen hondenvoer bepalen voor mijn hond?

De juiste hoeveelheid hypoallergene voeding voor je hond hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte, leeftijd, gewicht en activiteitsniveau van je hond. Overleg met je dierenarts om de juiste hoeveelheid voer te bepalen.

Kan ik hypoallergeen hondenvoer geven aan mijn puppy?

Ja, hypoallergeen hondenvoer kan gegeven worden aan puppies. Het is belangrijk om een speciaal hypoallergeen voer te kiezen dat geschikt is voor puppies en hun voedingsbehoeften. Overleg met je dierenarts om het beste voer te vinden voor jouw puppy.

Kan mijn hond allergisch zijn voor hypoallergeen hondenvoer?

Het is onwaarschijnlijk dat je hond overgevoelig of allergisch is voor hypoallergene voer, omdat deze voeding speciaal is ontwikkeld om reacties te voorkomen. Echter, het is altijd verstandig om de ingrediënten van het hypoallergene voeding te controleren en als je twijfels hebt, raadpleeg dan een dierenarts.

Hoe lang moet ik hypoallergeen hondenvoer geven aan mijn hond?

Dit hangt af van de individuele situatie van je hond en de ernst van de allergie. Overleg met je dierenarts over de duur van de hypoallergene dieetvoeding. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de rest van het leven van je hond hypoallergeen voer te geven om allergische reacties te voorkomen.