Het karakter van de Berner Sennen: een vriendelijke reus

Berner Sennen karakter

Het is geen geheim dat de Berner Sennen een geliefd hondenras is over de hele wereld. Dit prachtige en majestueuze ras, afkomstig uit Zwitserland, wordt gekenmerkt door zijn grote postuur, lange vacht en karakteristieke driekleurige tekening. Maar wat maakt de Berner Sennen echt speciaal, is zijn karakter. In dit blogbericht zullen we dieper ingaan op het liefdevolle, loyale en geduldige karakter van de Berner Sennen en waarom ze zo’n geweldige metgezel zijn voor gezinnen en individuen.

Geschiedenis van de Berner Sennen

De Berner Sennen, ook bekend als de Berner Sennenhond of Bernese Mountain Dog, vindt zijn oorsprong in het kanton Bern in Zwitserland. Het ras werd oorspronkelijk gefokt als werkhond en hielp bij het hoeden van vee, het trekken van karren en het bewaken van het erf. De Berner Sennen is één van de vier Sennenhondenrassen, samen met de Appenzeller Sennenhond, de Entlebucher Sennenhond en de Grote Zwitserse Sennenhond.

Temperament en persoonlijkheid

Het temperament van de Berner Sennen is wat dit ras zo geliefd maakt. Ze zijn van nature vriendelijk, aanhankelijk en loyaal. Berner Sennenhonden zijn bekend om hun sterke band met hun familieleden en beschermend gedrag naar hen toe. Ze zijn zachtaardig en geduldig, waardoor ze geweldige metgezellen zijn voor gezinnen met kinderen.

Hier zijn enkele kenmerken van het Berner Sennen karakter:

 • Vriendelijk: Berner Sennenhonden zijn van nature vriendelijk, zowel naar mensen als naar andere dieren. Ze zijn oprecht geïnteresseerd in het ontmoeten van nieuwe vrienden en zijn altijd in voor een knuffel.
 • Aanhankelijk: Dit ras staat bekend om zijn aanhankelijkheid. Berner Sennenhonden houden ervan om bij hun familie te zijn en zullen elke kans aangrijpen om dicht bij hun geliefden te zijn.
 • Loyaal: De Berner Sennen is een loyale metgezel. Ze hebben een sterke band met hun familie en zullen hen beschermen tegen mogelijke bedreigingen. Dit maakt hen ook goede waakhonden.
 • Geduldig: Berner Sennenh
 • onden hebben een groot geduld en kalmte, wat hen ideaal maakt voor gezinnen met kinderen of in situaties waar geduld nodig is.
 • Goedmoedig: Deze honden hebben een goedmoedig karakter en zijn vergevingsgezind. Ze zijn niet snel boos of agressief, wat hen makkelijk in de omgang maakt.

Sociale vaardigheden

De Berner Sennen blinkt uit in sociale vaardigheden. Ze kunnen goed overweg met zowel mensen als andere dieren. Ze zijn nieuwsgierig en vriendelijk naar vreemden toe, maar kunnen tegelijkertijd beschermend zijn als ze hun familieleden bedreigd zien.

Om een Berner Sennen goed te socialiseren, is het belangrijk om ze van jongs af aan bloot te stellen aan verschillende mensen, dieren en situaties. Dit helpt hen te leren dat de wereld een veilige en leuke plek is en voorkomt gedragsproblemen op latere leeftijd.

Intelligentie en trainbaarheid

Berner Sennenhonden zijn intelligente honden en staan bekend om hun leervermogen. Ze zijn relatief gemakkelijk te trainen, maar hebben wel een geduldige en consistente aanpak nodig. Ze zijn gevoelig voor de toon van hun baasjes stem en reageren het beste op positieve bekrachtiging en beloningen.

Het is belangrijk om te beginnen met de basis gehoorzaamheidstraining, zoals zitten, blijven en komen, en vervolgens verder te gaan met meer geavanceerde oefeningen. Trainingssessies moeten leuk en boeiend zijn om de aandacht van de Berner Sennen vast te houden.

Berner Sennen met kinderen en andere huisdieren

Dankzij hun vriendelijke en geduldige karakter zijn Berner Sennenhonden uitstekend geschikt voor gezinnen met kinderen. Ze zijn voorzichtig en zacht met kinderen en kunnen goed overweg met de drukte en het lawaai van een gezinswoning.

Daarnaast kunnen Berner Sennenhonden ook goed overweg met andere huisdieren, zoals katten en kleinere honden. Het is wel belangrijk om ze van jongs af aan te socialiseren met andere dieren om een harmonieuze samenleving te garanderen.

Gezondheid en verzorging

De Berner Sennen heeft een gemiddelde levensverwachting van 7 tot 10 jaar. Zoals bij elk groot ras, zijn er enkele gezondheidsproblemen waar eigenaren zich bewust van moeten zijn, zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie en bepaalde kankers. Regelmatige controles bij de dierenarts en een gezond dieet kunnen helpen om deze risico’s te minimaliseren.

Qua verzorging heeft de Berner Sennen een lange, dikke vacht die regelmatig moet worden geborsteld om klitten en overtollig haar te verwijderen. Ze hebben ook af en toe een bad nodig om hun vacht schoon en gezond te houden. Het is belangrijk om hun oren regelmatig te controleren op infecties en hun nagels indien nodig te knippen.

Berner Sennenhonden hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om in goede conditie te blijven. Ze genieten van wandelingen, zwemmen en spelen met hun familie. Hoewel ze niet dezelfde energieniveaus hebben als sommige andere rassen, hebben ze toch voldoende beweging en mentale stimulatie nodig om gelukkig en gezond te blijven.

Conclusie over het Berner Sennen karakter

De Berner Sennen is een prachtig ras met een vriendelijk, loyaal en geduldig karakter. Ze zijn uitstekende metgezellen voor gezinnen en individuen die op zoek zijn naar een grote hond met een liefdevolle en beschermende aard. Met de juiste training, socialisatie en verzorging kan een Berner Sennen een trouwe vriend zijn voor het leven.

Als je overweegt om een Berner Sennen aan je gezin toe te voegen, zorg er dan voor dat je voldoende ruimte, tijd en aandacht hebt om aan hun behoeften te voldoen. Hoewel het een grote verantwoordelijkheid is, zal het toevoegen van een Berner Sennen aan je leven ongetwijfeld veel liefde, vreugde en prachtige herinneringen met zich meebrengen.Meer blogs over een Berner Sennen:

 • Tips voor het kiezen van een goede Berner Sennen fokker
  Het kiezen van de perfecte Berner Sennen pup kan een opwindende maar ook uitdagende ervaring zijn. Een van de belangrijkste stappen om te zorgen voor een gezonde, gelukkige hond is het vinden van een betrouwbare en verantwoordelijke fokker. In dit blogbericht zullen we je enkele nuttige tips geven om de ideale Berner Sennen fokker te […]
 • Het karakter van de Berner Sennen: een vriendelijke reus
  Het is geen geheim dat de Berner Sennen een geliefd hondenras is over de hele wereld. Dit prachtige en majestueuze ras, afkomstig uit Zwitserland, wordt gekenmerkt door zijn grote postuur, lange vacht en karakteristieke driekleurige tekening. Maar wat maakt de Berner Sennen echt speciaal, is zijn karakter. In dit blogbericht zullen we dieper ingaan op […]
 • Alles wat je moet weten over de Kortharige Berner Sennen
  De Berner Sennen korthaar is een prachtige hond met een imposante uitstraling en een vriendelijk karakter. Maar wist je dat er ook een kortharige variant van dit ras bestaat? De kortharige Berner Sennen heeft dezelfde vriendelijke persoonlijkheid als zijn langharige broertje, maar heeft een kortere vacht die veel minder onderhoud vergt. In dit artikel vertellen […]
 • Ontdek de Verschillende Berner Sennen Kruisingen
  Als je op zoek bent naar een hond die net zo liefdevol en aanhankelijk is als een Berner Sennenhond, maar met een uniek uiterlijk. Dan zou je eens kunnen overwegen om een kruising te adopteren. Berner Sennenhonden staan bekend om hun vriendelijke en zachtaardige karakter. En zijn daarom een populaire honden voor families en mensen […]
 • Alles wat je moet weten voordat je een Berner Sennenhond koopt
  Berner Sennen kopen? De Berner Sennenhond is een prachtige en trouwe metgezel die bekend staat om zijn vriendelijke en kalme karakter. Deze honden zijn geliefd bij veel mensen vanwege hun grote omvang en hun vermogen om te fungeren als uitstekende waakhonden. Als je overweegt om een Berner Sennenhond te kopen, zijn er echter enkele belangrijke […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *