Alles wat je moet weten over de Kortharige Berner Sennen

Berner Sennen korthaar

De Berner Sennen korthaar is een prachtige hond met een imposante uitstraling en een vriendelijk karakter. Maar wist je dat er ook een kortharige variant van dit ras bestaat? De kortharige Berner Sennen heeft dezelfde vriendelijke persoonlijkheid als zijn langharige broertje, maar heeft een kortere vacht die veel minder onderhoud vergt. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de kortharige Berner Sennen, van zijn uiterlijk en temperament tot zijn verzorging en gezondheid.

Uiterlijk:

De kortharige Berner Sennen is een grote hond die kan oplopen tot wel 70 cm hoog en 45 kg zwaar kan worden. Zijn korte vacht is dicht en glanzend en varieert van zwart tot diepbruin met witte aftekeningen op de borst, poten en gezicht. De oren van de Berner Sennen zijn driehoekig en hangend, en zijn ogen zijn groot en vriendelijk.

Temperament:

De kortharige Berner Sennen staat bekend om zijn vriendelijke en zachtaardige karakter. Hij is een echte gezinshond en vindt het heerlijk om samen te zijn met zijn baasjes en hun kinderen. Omdat de Berner Sennen van nature een waakhond is, kan hij soms wat terughoudend zijn naar vreemden toe. Maar over het algemeen is de kortharige Berner Sennen een sociale hond die goed overweg kan met andere huisdieren en kinderen.

Verzorging:

De kortharige Berner Sennen heeft vanwege zijn korte vacht veel minder verzorging nodig dan zijn langharige broertje. Een wekelijkse borstelbeurt en een regelmatig bad zijn voldoende om zijn vacht mooi en gezond te houden. Het is wel belangrijk om zijn nagels regelmatig te knippen en zijn tanden te poetsen om gebitsproblemen te voorkomen. Daarnaast heeft de kortharige Berner Sennen veel beweging nodig, dus zorg ervoor dat hij genoeg ruimte heeft om te rennen en te spelen.

Gezondheid:

Zoals bij veel grote hondenrassen, kunnen ook Berner Sennenhonden last krijgen van heupdysplasie en elleboogdysplasie. Dit zijn aandoeningen waarbij het heup- of ellebooggewricht niet goed ontwikkeld is, wat kan leiden tot pijn en stijfheid. Het is daarom belangrijk om bij het kopen van een kortharige Berner Sennen te kiezen voor een fokker die de ouderdieren heeft laten testen op deze aandoeningen.

Daarnaast kan de Berner Sennen gevoelig zijn voor maag-darmproblemen, zoals maagkanteling en prikkelbare darm syndroom. Zorg ervoor dat je hond gezonde voeding krijgt en vermijd het geven van grote maaltijden vlak voor of na het sporten of spelen. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook helpen om deze problemen te voorkomen.

Trainbaarheid:

De kortharige Berner Sennen is een slimme hond die snel kan leren. Hij is echter ook koppig en kan soms wat eigenwijs zijn, dus het is belangrijk om een consistente en geduldige training aan te bieden. Sociale training kan ook nuttig zijn om ervoor te zorgen dat je hond goed overweg kan met andere dieren en mensen.

Levensverwachting:

De kortharige Berner Sennen heeft een gemiddelde levensverwachting van ongeveer 7-10 jaar. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond een gezonde levensstijl heeft, inclusief regelmatige lichaamsbeweging en gezonde voeding, om hem te helpen een lang en gezond leven te leiden.

Conclusie over de Berner Sennen korthaar:

De kortharige Berner Sennen is een geweldige hond voor gezinnen die op zoek zijn naar een vriendelijke en trouwe metgezel. Met zijn prachtige uiterlijk, zachtaardige persoonlijkheid en gemakkelijk te onderhouden vacht, is hij de perfecte keuze voor wie houdt van grote hondenrassen maar geen zin heeft in de intensieve verzorging van een langharige Berner Sennen. Als je ervoor zorgt dat je hond gezond blijft en een goede training krijgt, zal hij een fantastische aanvulling zijn op je gezin en je jarenlang plezier en liefde geven.Meer blogs over een Berner Sennen:

 • Tips voor het kiezen van een goede Berner Sennen fokker
  Het kiezen van de perfecte Berner Sennen pup kan een opwindende maar ook uitdagende ervaring zijn. Een van de belangrijkste stappen om te zorgen voor een gezonde, gelukkige hond is het vinden van een betrouwbare en verantwoordelijke fokker. In dit blogbericht zullen we je enkele nuttige tips geven om de ideale Berner Sennen fokker te […]
 • Het karakter van de Berner Sennen: een vriendelijke reus
  Het is geen geheim dat de Berner Sennen een geliefd hondenras is over de hele wereld. Dit prachtige en majestueuze ras, afkomstig uit Zwitserland, wordt gekenmerkt door zijn grote postuur, lange vacht en karakteristieke driekleurige tekening. Maar wat maakt de Berner Sennen echt speciaal, is zijn karakter. In dit blogbericht zullen we dieper ingaan op […]
 • Alles wat je moet weten over de Kortharige Berner Sennen
  De Berner Sennen korthaar is een prachtige hond met een imposante uitstraling en een vriendelijk karakter. Maar wist je dat er ook een kortharige variant van dit ras bestaat? De kortharige Berner Sennen heeft dezelfde vriendelijke persoonlijkheid als zijn langharige broertje, maar heeft een kortere vacht die veel minder onderhoud vergt. In dit artikel vertellen […]
 • Ontdek de Verschillende Berner Sennen Kruisingen
  Als je op zoek bent naar een hond die net zo liefdevol en aanhankelijk is als een Berner Sennenhond, maar met een uniek uiterlijk. Dan zou je eens kunnen overwegen om een kruising te adopteren. Berner Sennenhonden staan bekend om hun vriendelijke en zachtaardige karakter. En zijn daarom een populaire honden voor families en mensen […]
 • Alles wat je moet weten voordat je een Berner Sennenhond koopt
  Berner Sennen kopen? De Berner Sennenhond is een prachtige en trouwe metgezel die bekend staat om zijn vriendelijke en kalme karakter. Deze honden zijn geliefd bij veel mensen vanwege hun grote omvang en hun vermogen om te fungeren als uitstekende waakhonden. Als je overweegt om een Berner Sennenhond te kopen, zijn er echter enkele belangrijke […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *