De Zwarte Shih Tzu: Een Oogverblindend Huisdier

shih tzu zwart

Het hebben van een huisdier is een verrijkende ervaring, en het kiezen van het juiste ras is van cruciaal belang. De Shih Tzu, een van de oudste en meest geliefde hondenrassen ter wereld, staat bekend om zijn aanhankelijkheid, speelsheid en loyaliteit. In dit blogbericht richten we ons op de zwarte Shih Tzu, een bijzonder aantrekkelijke en charmante variant van dit ras.

Geschiedenis van de Shih Tzu

De Shih Tzu, een klein hondenras dat zijn oorsprong vindt in Tibet en China, dateert al uit de 7e eeuw. Het ras werd hoog in het vaandel gedragen door de Chinese keizerlijke familie en was lange tijd een gezelschapshond voor de adel. De Shih Tzu werd pas in de vroege 20e eeuw naar Europa en Amerika gebracht, waar het ras al snel populair werd vanwege zijn vriendelijke karakter en charmante uiterlijk.

Kenmerken van de zwarte Shih Tzu

Hoewel Shih Tzu’s in een breed scala aan kleuren en patronen voorkomen, is de zwarte Shih Tzu een van de meest opvallende. Hier zijn enkele kenmerken die deze specifieke kleurvariant uniek maken:

 1. Vacht: De vacht van een zwarte Shih Tzu is meestal glanzend en weelderig. Het haar groeit snel en vereist regelmatige verzorging om klitten en matten te voorkomen. De zwarte kleur kan variëren van diep zwart tot zwart met een vleugje zilver of bruin.
 2. Ogen: De ogen van een zwarte Shih Tzu zijn meestal donkerbruin en groot, wat bijdraagt aan hun expressieve en tedere uiterlijk.
 3. Grootte: Zwarte Shih Tzu’s zijn net als andere Shih Tzu’s klein van formaat, met een gewicht tussen de 4 en 7,5 kilogram en een schofthoogte van 20 tot 28 centimeter.
 4. Persoonlijkheid: De zwarte Shih Tzu staat bekend om zijn speelse, aanhankelijke en loyale karakter. Ze zijn doorgaans gemakkelijk in de omgang en kunnen goed overweg met zowel kinderen als andere huisdieren.

Verzorging van een zwarte Shih Tzu

Een zwarte Shih Tzu heeft, net als elke andere Shih Tzu, regelmatige verzorging en aandacht nodig om gezond en gelukkig te blijven. Hier zijn enkele verzorgingstips om in gedachten te houden:

Vachtverzorging

De lange, weelderige vacht van een zwarte Shih Tzu vereist regelmatige verzorging om klitten en matten te voorkomen. Het is belangrijk om de vacht dagelijks te borstelen en regelmatig te wassen. Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van de vacht van een zwarte Shih Tzu:

 • Gebruik een slick
 • erborstel of een kam met brede tanden om de vacht dagelijks te borstelen. Dit helpt klitten en matten te voorkomen en houdt de vacht gezond en glanzend.
 • Was de vacht van je zwarte Shih Tzu elke drie tot vier weken met een milde hondenshampoo. Gebruik een conditioner om het haar te ontwarren en makkelijker te borstelen.
 • Overweeg om de vacht van je zwarte Shih Tzu korter te laten knippen door een professionele trimmer, vooral in de warmere maanden. Dit kan het onderhoud vergemakkelijken en ervoor zorgen dat je hond koeler blijft.

Gezondheid en welzijn

Net als andere hondenrassen heeft de zwarte Shih Tzu regelmatige gezondheidscontroles en vaccinaties nodig om ziektes en aandoeningen te voorkomen. Let op de volgende gezondheidsaspecten:

 • Ogen: Shih Tzu’s kunnen gevoelig zijn voor oogaandoeningen zoals cataract en progressieve retinale atrofie (PRA). Houd de ogen van je hond schoon en laat ze regelmatig controleren door een dierenarts.
 • Gebit: Regelmatig tandenpoetsen is belangrijk om tandvleesontstekingen en tandverlies bij Shih Tzu’s te voorkomen. Gebruik een tandenborstel en tandpasta die speciaal voor honden zijn ontworpen.
 • Oren: Reinig de oren van je zwarte Shih Tzu regelmatig met een zachte doek of een wattenstaafje om oorinfecties te voorkomen.
 • Gewicht: Shih Tzu’s kunnen gevoelig zijn voor overgewicht. Zorg ervoor dat je hond een uitgebalanceerd dieet krijgt en voldoende lichaamsbeweging om op een gezond gewicht te blijven.

Training en socialisatie

Hoewel de zwarte Shih Tzu bekend staat om zijn vriendelijke en sociale aard, is het belangrijk om vroeg te beginnen met training en socialisatie. Hier zijn enkele tips:

 • Begin op jonge leeftijd met gehoorzaamheidstraining en zindelijkheidstraining.
 • Gebruik positieve bekrachtiging en beloningen om je zwarte Shih Tzu aan te moedigen tijdens de training.
 • Stel je Shih Tzu vanaf jonge leeftijd bloot aan verschillende mensen, dieren en omgevingen om ervoor te zorgen dat hij goed gesocialiseerd en zelfverzekerd is.

Conclusie Shih Tzu zwart

De zwarte Shih Tzu is een charmant en aanhankelijk huisdier, ideaal voor gezinnen, alleenstaanden en ouderen. Door aandacht te besteden aan verzorging, gezondheid, training en socialisatie, zorg je ervoor dat je zwarte Shih Tzu een gelukkig en gezond leven leidt. Of je nu al een zwarte Shih Tzu hebt of overweegt er een aan je gezin toe te voegen, je zult ongetwijfeld genieten van de liefde en het gezelschap van dit prachtige ras.Meer blogs over een Shih Tzu:

Wil je meer weten over dit fascinerende hondenras? Hieronder staan verschillende artikelen over de Shih Tzu die allemaal dieper in gaan op verschillende kenmerken, tips en interessante weetjes over deze hond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *