De langharige teckel: de ideale huisgenoot

langharige teckel

Als je op zoek bent naar een kleine, gezellige hond die gemakkelijk te verzorgen is, dan is de langharige teckel misschien wel de perfecte huisgenoot voor jou. Deze kleine honden zijn niet alleen lief en aanhankelijk, maar ook zeer intelligent en gemakkelijk te trainen. In dit blogbericht gaan we dieper in op wat er allemaal komt kijken bij het houden van een langharige teckel en geven we tips voor het verzorgen van hun lange vacht.

Waar komt de langharige teckel vandaan?

De langharige teckel, ook wel de Duitse Teckel genoemd, is afkomstig uit Duitsland en is één van de oudste hondenrassen ter wereld. Deze honden werden vroeger gebruikt om te jagen op vossen, dassen en andere kleine prooidieren. Ze werden gewaardeerd om hun scherpe neus, kleine formaat en krachtige achterpoten, die ze nodig hadden om te kunnen graven naar hun prooi.

Tegenwoordig worden langharige teckels voornamelijk gehouden als huis- en gezinshonden. Ze zijn echter nog steeds uitstekende jachthonden en worden soms nog steeds gebruikt voor het jagen op kleine prooidieren.

Wat voor karakter heeft een langharige teckel?

Langharige teckels zijn lief, aanhankelijk en zeer intelligent. Ze zijn echte gezelschapshonden en hebben graag gezelschap van hun baasjes. Ze zijn gemakkelijk te trainen en doen hun best om te behagen. Langharige teckels zijn ook zeer waakzaam en zullen blaffen als ze iets verdachts horen, wat ze een goede waakhond maakt.

Hoewel langharige teckels klein van stuk zijn, zijn ze niet bang om op te komen voor zichzelf en anderen. Ze zullen niet snel vechten met andere honden, maar als ze het gevoel hebben dat ze of hun baasjes bedreigd worden, zullen ze niet aarzelen om te laten horen dat ze er zijn.

Verzorging van de langharige teckel

De langharige teckel heeft regelmatige verzorging nodig om er goed uit te zien en gezond te blijven. Hieronder geven we enkele tips voor het verzorgen van hun lange vacht:

Borstelen:

Het is belangrijk om je langharige teckel minstens één keer per week te borstelen om verwarde en knoetige vacht te voorkomen. Gebruik hiervoor een fijne kam of borstel en borstel de vacht in de richting van de haargroei. Probeer om alle gebieden te bereiken, inclusief de buik en de poten.

Wassen:

Langharige teckels hoeven niet te vaak gewassen te worden, omdat dit hun natuurlijke oliën kan verwijderen. Eenmaal per maand is voldoende, tenzij ze vuil zijn geraakt of het onvermijdelijk is om ze te wassen, zoals na het spelen in de modder. Gebruik een milde hondenshampoo en zorg ervoor dat je de oren droog maakt na het wassen om oorontsteking te voorkomen.

Knippen:

Langharige teckels hebben professioneel knippen nodig om hun vacht in goede conditie te houden. Dit kan om de 6-8 weken gebeuren, afhankelijk van hoe snel hun vacht groeit. Laat dit altijd door een professionele hondentrimmer doen om te voorkomen dat je per ongeluk de huid of bloedvaten beschadigt.

Oren:

Controleer regelmatig de oren van je langharige teckel om te zien of ze schoon zijn en geen tekenen van infectie vertonen. Als je merkt dat de oren vies of ruikend zijn, breng ze dan naar de dierenarts.

Tanden:

Langharige teckels hebben net als alle andere honden regelmatige tandenpoetsbeurten nodig om tandplak en tandsteen te voorkomen. Probeer om de tanden van je hond minstens één keer per week te poetsen met een speciaal tandenborstel en tandpasta voor honden. Als je dit niet regelmatig doet, kan dit leiden tot tandverlies en andere mondproblemen op latere leeftijd.

Nagels:

Controleer regelmatig de nagels van je langharige teckel om te zien of ze te lang zijn. Als de nagels te lang zijn, kunnen ze breken of ingroeien, wat pijn en ongemak kan veroorzaken. Laat de nagels van je hond professioneel knippen als ze te lang zijn of als je bang bent om dit zelf te doen.

Is de Teckel langaar iets voor jou?

Langharige teckels zijn geweldige huis- en gezinshonden en zullen je veel liefde en gezelschap geven. Door hun lange vacht te verzorgen, kun je ervoor zorgen dat ze er gezond en verzorgd uitzien. Als je de verzorging van je langharige teckel serieus neemt, zul je veel plezier beleven aan het hebben van deze lieve hond als huisgenoot.Meer blogs over een Teckel:

Wil je meer weten over de Dashund (Teckel)? Hieronder vind je meer artikelen over dit hondenras. Je vind hier handige Tips en Weetjes die je helpen bij het opvoeden en houden van dit hondenras.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *