De ruwharige Teckel, wat maakt hem zo bijzonder?

uwharige teckel

Een ruwharige teckel, ook wel een Duitse staande korthaar genoemd, is een kleine, energieke hond die oorspronkelijk werd gefokt als jachthond. Ze zijn bekend om hun lange, ruwe haren en hun robuuste uiterlijk, en zijn populaire huisdieren vanwege hun liefdevolle en trouwe aard. Als je overweegt om een ruwharige teckel aan te schaffen, hier is wat je moet weten over deze unieke en loyale honden.

Geschiedenis van de ruwharige teckel

De ruwharige teckel is afkomstig uit Duitsland, waar ze werden gebruikt als jachthonden op dassen, vossen en ander klein wild. Ze werden ook gebruikt als waakhonden en waren populair bij boeren omdat ze klein waren en gemakkelijk te houden. De ruwharige teckel werd in de 19e eeuw naar Amerika gebracht, waar hij razend populair werd en tot op de dag van vandaag een van de meest populaire hondenrassen is.

Uiterlijk en grootte van de ruwharige teckel

Ruwharige teckels zijn klein van stuk, met een gewicht tussen de 11 en 12 kilogram en een schofthoogte van ongeveer 25 centimeter. Ze hebben een lange, ruwe vacht die meestal bruin of zwart is, met witte aftekeningen op de borst en poten. Ze hebben ook een beweeglijk staartje dat vaak in een krul boven hun rug staat. Hun oren zijn lang en puntig, en hun ogen zijn groot en opvallend. Ze hebben een robuust, stevig uiterlijk en zijn vaak behoorlijk atletisch voor hun kleine omvang.

Persoonlijkheid van de ruwharige teckel

Ruwharige teckels zijn intelligente, energieke honden die graag bezig zijn. Ze zijn liefdevol en trouw aan hun eigenaren, en zijn bekend om hun aanhankelijke en sociale karakter. Deze zijn ook behoorlijk zelfverzekerd en zullen niet snel bang zijn voor andere honden of mensen. Ze zijn echter wel een beetje eigenzinnig en kunnen soms moeilijk te trainen zijn als ze niet genoeg mentale en fysieke uitdaging krijgen.

Zorg en training van de ruwharige teckel

Ruwharige teckels hebben regelmatig borstelbeurten nodig om hun vacht in goede conditie te houden. Ze verliezen ook behoorlijk wat haren. Dus het is belangrijk om ze regelmatig te borstelen om te voorkomen dat het haar overal in huis terechtkomt. Omdat ze zo energiek zijn, hebben ruwharige teckels ook regelmatige beweging nodig. Zoals wandelingen, spelen in de tuin en eventueel zelfs wat hondensporten zoals flyball of agility.

Ruwharige teckels zijn gemakkelijk te trainen als ze vroeg worden begonnen met training en als ze genoeg mentale en fysieke uitdaging krijgen. Het is belangrijk om consistent te zijn in de training en om de hond duidelijke grenzen te geven. Het is ook aan te raden om een gecertificeerde hondentrainer te raadplegen als je problemen ondervindt bij het trainen van je ruwharige teckel.

Gezondheid van de ruwharige teckel

Ruwharige teckels zijn over het algemeen gezonde honden, maar net als alle honden kunnen ze bepaalde gezondheidsproblemen ontwikkelen. Sommige aandoeningen waar ze gevoelig voor kunnen zijn, zijn onder andere:

  • Heupdysplasie: dit is een aandoening waarbij de heupkop niet goed in de heupkom past, wat kan leiden tot pijn en stijfheid.
  • Epilepsie: dit is een aandoening waarbij de hond aanvallen kan krijgen.
  • Intervertebrale discusdegeneratie (IVDD): dit is een aandoening waarbij de tussenwervelschijven in de rug kunnen scheuren of afbreken, wat kan leiden tot pijn en bewegingsbeperking.
  • Oogaandoeningen: ruwharige teckels kunnen gevoelig zijn voor oogaandoeningen zoals glaucoom en staar.

Het is belangrijk om regelmatig te laten controleren door een dierenarts en om eventuele gezondheidsproblemen op tijd te behandelen om verdere complicaties te voorkomen.

Ruwharige teckels als huisdier

Ruwharige teckels zijn geweldige huisdieren voor mensen die op zoek zijn naar een loyale en aanhankelijke hond. Ze zijn intelligent, energiek en zullen graag met hun eigenaren spelen en rondhangen. Ruwharige reckels zijn ook behoorlijk zelfverzekerd en zullen niet snel bang zijn voor andere honden of mensen. Als je overweegt om een ruwharige teckel aan te schaffen, zorg er dan voor dat je genoeg tijd hebt om aan hun behoefte aan oefening te voldoen. En dat je de tijd hebt om ze te trainen en te socialiseren. Als je deze behoeften van de ruwharige teckel kunt invullen, zul je een liefdevolle en trouwe huisgenoot hebben. Eentje die je jarenlang zal blijven verbazen met hun wilskracht en liefde.Meer blogs over een Teckel:

Wil je meer weten over de Dashund (Teckel)? Hieronder vind je meer artikelen over dit hondenras. Je vind hier handige Tips en Weetjes die je helpen bij het opvoeden en houden van dit hondenras.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *