Een teckel kopen: waar moet je op letten?

teckel kopen

Als je een nieuwe hond wilt kopen, zijn er veel dingen om rekening mee te houden. Het is belangrijk om het juiste ras voor jouw levensstijl te kiezen en om ervoor te zorgen dat je de juiste verzorging kunt bieden. In dit artikel zullen we ons richten op de teckel, een populair hondenras dat bekend staat om zijn lange, laaghangende lichaam en korte poten.

De teckel

De teckel, ook wel dashond genoemd, is een ras dat afkomstig is uit Duitsland. Het ras is ontstaan in de 15e eeuw en was oorspronkelijk bedoeld om te jagen op dassen. De naam “teckel” komt van het Duitse woord “dachs”, wat das betekent, en “hund”, wat hond betekent.

De teckel is een klein ras, met een gemiddelde hoogte van 20-27 cm en een gewicht van 4-12 kg. Ze hebben een kort, glad of draadharig vacht, in verschillende kleuren, waaronder zwart, rood, bruin en tan.

Teckels zijn over het algemeen gezonde honden, maar ze hebben een aantal ras-specifieke gezondheidsproblemen waar je op moet letten. Dit omvat rugproblemen vanwege hun lange ruggengraat en korte poten, evenals oogproblemen en huidproblemen. Het is belangrijk om te weten wat je kunt verwachten als je een teckel koopt, zodat je voorbereid bent op eventuele gezondheidsproblemen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een teckel?

Voordat je een teckel koopt, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Hier zijn enkele belangrijke dingen om in gedachten te houden:

1. Kies het juiste type teckel

Er zijn drie verschillende soorten teckels: de kortharige, de langharige en de ruwharige. Elk type heeft zijn eigen unieke kenmerken en vereist verschillende niveaus van verzorging. Het is belangrijk om te weten welk type teckel het beste bij jouw levensstijl past.

2. Koop bij een erkende fokker

Als je besluit om een teckel te kopen, is het belangrijk om bij een erkende fokker te kopen. Dit zal je helpen om ervoor te zorgen dat je een gezonde, goed opgevoede hond krijgt. Een goede fokker zal je ook kunnen voorzien van informatie over de gezondheid en het temperament van de hond, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

3. Let op de gezondheid van de hond

Bij het kopen van een teckel is het belangrijk om te letten op tekenen van gezondheidsproblemen. Controleer de ogen, oren, huid en vacht van de hond en vraag om medische gegevens om ervoor te zorgen dat de hond geen ernstige gezondheidsproblemen heeft.

4. Maak kennis met de fokker en de ouders van de teckel

Wanneer je een teckel gaat kopen, is het ook belangrijk om de fokker en de ouders van de teckel te ontmoeten. Hierdoor krijg je een goed beeld van de omgeving waarin de hond is opgegroeid en de omgang met zijn of haar ouders. Dit kan je veel vertellen over het temperament en de persoonlijkheid van de hond, wat belangrijk is om te weten voordat je de beslissing maakt om de teckel te kopen.

5. Zorg voor een geschikte leefomgeving

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je een geschikte leefomgeving hebt voor de teckel voordat je hem of haar koopt. Teckels zijn over het algemeen kleine honden, dus ze hebben niet veel ruimte nodig om te bewegen, maar het is belangrijk om ze voldoende beweging te geven en om ervoor te zorgen dat ze zich comfortabel voelen in hun omgeving.

6. Bereid je voor op de kosten

Ten slotte is het belangrijk om te weten dat het kopen van een teckel een investering is. Naast de aanschafprijs van de hond, zijn er ook andere kosten waar je rekening mee moet houden, zoals de kosten voor voeding, dierenartsbezoeken, verzorging en accessoires. Zorg ervoor dat je bereid bent om deze kosten te dragen voordat je besluit om een teckel te kopen.

Conclusie voor een Teckel kopen

Als je overweegt om een teckel te kopen, zijn er een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Kies het juiste type teckel voor jouw levensstijl, koop bij een erkende fokker, let op de gezondheid van de hond, maak kennis met de fokker en de ouders van de teckel, zorg voor een geschikte leefomgeving en bereid je voor op de kosten. Door deze zaken in overweging te nemen, kun je ervoor zorgen dat je de juiste teckel koopt voor jouw situatie en dat je hem of haar de beste verzorging kunt bieden.Meer blogs over een Teckel:

Wil je meer weten over de Dashund (Teckel)? Hieronder vind je meer artikelen over dit hondenras. Je vind hier handige Tips en Weetjes die je helpen bij het opvoeden en houden van dit hondenras.

 • Het Kiezen van een Teckel Fokker: Een Gids voor Potentiële Hondeneigenaren
  Teckels, ook bekend als Dashonden of ‘worsthonden’, zijn geliefde huisdieren vanwege hun unieke uiterlijk en levendige persoonlijkheid. Ze staan bekend om hun moed, nieuwsgierigheid en uitstekende jachtvaardigheden. Als je overweegt een Teckel aan je gezin toe te voegen, is een van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen, het kiezen van de juiste fokker. In … Lees meer
 • Herplaatsing Teckel: Een Tweede Kans voor een Groot Hart
  Het is een bekend feit dat de charmante Teckel een grote persoonlijkheid heeft die verpakt is in een klein lichaam. Met hun unieke lichaamsbouw, levendige karakter en onuitputtelijke moed, hebben ze de harten van vele hondenliefhebbers wereldwijd gewonnen. Maar wat als je zou overwegen om een Teckel te adopteren via herplaatsing? In dit artikel zullen … Lees meer
 • De Gevlekte Teckel: Een Unieke en Charmante Versie van een Geliefd Ras
  Teckels zijn een iconisch hondenras, bekend om hun kenmerkende lange lichamen en korte poten. Ze zijn geliefd om hun speelse, moedige en soms eigenwijze persoonlijkheden. Terwijl de meeste mensen bekend zijn met de standaardkleuren van teckels – rood, crème, zwart en tan, en chocolade – is er een unieke en prachtige kleurvariant die je misschien … Lees meer
 • Teckel: Voor- en Nadelen van dit Unieke Ras
  De Teckel, ook wel bekend als de Dashond of de “worsthond”, is een hondenras dat wereldwijd bekend en geliefd is vanwege zijn unieke en charmante uiterlijk. Maar net als elk hondenras hebben Teckels hun eigen unieke set van voordelen en nadelen. In deze blogpost zullen we dieper ingaan op de verschillende aspecten van het hebben … Lees meer
 • De Blonde Teckel: Een Prachtig En Uniek Hondenras
  De teckel, ook bekend als de “worsthond” vanwege zijn unieke, langgerekte bouw, is een populair ras dat bekend staat om zijn vriendelijke en nieuwsgierige aard. Binnen dit ras bestaan er echter verschillende varianten, elk met hun unieke vachtkleur. Een daarvan is de blonde teckel, een unieke en oogverblindende variant van dit al geliefde ras. Wat … Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *