De Verschillende Teckel Soorten: Een Uitgebreide Gids

De Verschillende Teckel Soorten: Een Uitgebreide Gids

De Teckel, ook wel bekend als de Dashond of de Worsthond, is een opvallend en geliefd hondenras. Met hun unieke uiterlijk, pittige persoonlijkheid en grote intelligentie zijn Teckels al lang populair bij hondenliefhebbers over de hele wereld. Maar wist je dat er verschillende Teckel soorten zijn die in grootte, vachtkleur en -textuur variëren? In deze blogpost duiken we in de wereld van Teckels en ontdekken we de verschillende soorten van dit prachtige ras.

Groottevarianten

Er zijn drie verschillende groottevarianten van de Teckel: de Standaard, de Dwerg (ook wel bekend als Mini) en de Kaninchen.

1.1 Standaard Teckel

De Standaard Teckel is de grootste van de drie varianten en weegt doorgaans tussen de 7 en 15 kilogram. Deze groottevariant is ontstaan in Duitsland, waar het ras oorspronkelijk werd gefokt om op dassen te jagen. De Standaard Teckel is een atletische hond met een sterk lichaam, geschikt voor het graven en werken in nauwe ruimtes.

1.2 Dwerg Teckel

De Dwerg Teckel, ook wel bekend als de Mini Teckel, is kleiner dan de Standaard Teckel en weegt doorgaans tussen de 3,5 en 5 kilogram. Deze variant is ontstaan om kleiner wild, zoals konijnen, te jagen. Dwerg Teckels zijn levendig en energiek en zijn uitstekende gezelschapshonden.

1.3 Kaninchen Teckel

De kleinste van de drie groottevarianten is de Kaninchen Teckel, die meestal tussen de 3 en 4 kilogram weegt. Deze variant is zeldzamer dan de andere twee en wordt vooral gefokt voor tentoonstellingen. Kaninchen Teckels zijn ook bekend om hun jachtinstincten, maar worden vooral gewaardeerd om hun compacte formaat en schattige uiterlijk.

Vachtvarianten

Naast de grootte zijn er ook drie verschillende vachtvarianten van de Teckel: de kortharige, ruwharige en langharige Teckel.

2.1 Kortharige Teckel

De kortharige Teckel heeft een korte, glanzende vacht die dicht tegen het lichaam aanligt. Deze vacht is gemakkelijk te onderhouden en vereist minimale verzorging. Kortharige Teckels zijn de meest voorkomende variant en staan bekend om hun elegante uiterlijk en soepele bewegingen.

2.2 Ruwharige Teckel

De ruwharige Teckel heeft een dichte, harde en ruwe vacht die het lichaam goed bedekt. Deze variant heeft een baard en wenkbrauwen die een kenmerkende expressie geven. Ruwharige Teckels hebben meer verzorging nodig dan kortharige Teckels, met regelmatige borstelbeurten en af en toe trimmen om hun vacht gezond en netjes te houden. Ze zijn doorgaans minder vaak voorkomend dan kortharige Teckels, maar worden gewaardeerd om hun stoere en onderscheidende uiterlijk.

2.3 Langharige Teckel

De langharige Teckel heeft een lange, zijdeachtige vacht die het hele lichaam bedekt, met bevedering aan de poten, oren en staart. Deze variant vereist meer vachtverzorging dan de andere twee, met regelmatig borstelen en kammen om klitten en matten te voorkomen. Langharige Teckels hebben een elegant en sierlijk voorkomen, en worden vaak tentoongesteld in hondenshows.

Kleurvarianten

Teckels komen voor in een breed scala aan kleuren, waaronder effen kleuren, tweekleurige combinaties en drie kleuren. Enkele van de meest voorkomende kleurvarianten zijn:

3.1 Effen kleuren

 • Rood: variërend van licht goudkleurig tot diep roodbruin
 • Black and Tan: zwart met roestbruine aftekeningen op de wangen, wenkbrauwen, borst, poten en onder de staart
 • Chocolade en Tan: chocoladebruin met roestbruine aftekeningen.

3.2 Tweekleurige combinaties

 • Wildkleur: grijze, beige of zilverachtige vacht met donkere haren gemengd door de lichtere basisvacht
 • Blue and Tan: zilvergrijs met roestbruine aftekeningen

3.3 Drie kleuren

 • Harlekijn: witte basisvacht met zwarte en/of chocoladebruine vlekken
 • Brindle: gestreept patroon in zwart, rood of chocoladebruin

Teckel Persoonlijkheid en Gedrag

Ongeacht de grootte of vachtvariant, alle Teckels hebben een aantal gemeenschappelijke persoonlijkheidskenmerken. Ze staan bekend om hun moed, intelligentie en vasthoudendheid, wat hen uitstekende jachthonden maakt. Teckels zijn ook loyale en aanhankelijke metgezellen die zich sterk hechten aan hun eigenaren.

Teckels kunnen echter ook koppig en eigenzinnig zijn, wat betekent dat ze baat hebben bij consistente en geduldige training. Ze kunnen ook territoriaal en beschermend zijn, wat kan leiden tot blaffen en wantrouwen tegenover vreemden. Socialisatie vanaf jonge leeftijd is essentieel om ervoor te zorgen dat Teckels evenwichtig en goed aangepast zijn.

Gezondheid en Levensverwachting

Teckels zijn over het algemeen gezonde honden met een levensverwachting van 12 tot 16 jaar. Er zijn echter enkele gezondheidsproblemen waarmee ze geconfronteerd kunnen worden, zoals Intervertebrale Schijfziekte (IVDD), een aandoening die kan leiden tot verlamming en rugpijn. Door hun lange rug en korte poten zijn Teckels vatbaarder voor IVDD dan veel andere rassen. Het is belangrijk om ze op een gezond gewicht te houden en voorzichtig te zijn met activiteiten die hun rug kunnen belasten, zoals traplopen of springen van hoge plaatsen.

Andere mogelijke gezondheidsproblemen zijn onder meer:

 • Patella Luxatie: een aandoening waarbij de knieschijf (patella) uit positie schiet, wat pijn en mobiliteitsproblemen kan veroorzaken
 • Oogproblemen: zoals progressieve retinale atrofie (PRA), een erfelijke aandoening die tot blindheid kan leiden
 • Hartaandoeningen: zoals mitralisklepdegeneratie, wat kan leiden tot hartfalen
 • Epilepsie: een neurologische aandoening die aanvallen kan veroorzaken

Om de kans op gezondheidsproblemen te minimaliseren, is het belangrijk om een verantwoordelijke fokker te kiezen die gezondheidstesten uitvoert en fokt op basis van gezondheid en temperament, in plaats van uitsluitend op uiterlijk.

Conclusie verschillende Teckel soorten

Teckels zijn een geliefd en veelzijdig hondenras met een rijke geschiedenis en veel variatie in grootte, vacht en kleur. Of je nu op zoek bent naar een loyale metgezel, een dappere jachthond of een opvallende showhond, er is een Teckel soort die bij jouw wensen past.

Bij het kiezen van een Teckel is het belangrijk om rekening te houden met de verzorgingsbehoeften, trainingsvereisten en gezondheidsrisico’s die specifiek zijn voor het ras. Een goed opgevoede en verzorgde Teckel kan een uitstekend huisdier zijn, en met de juiste aandacht en zorg kunnen deze unieke honden een gelukkig en gezond leven leiden.

Teckels zijn niet alleen een symbool van eigenzinnigheid en moed, maar ook een bewijs van de diversiteit en rijkdom van de hondenwereld. Deze verschillende soorten Teckels maken dit bijzondere ras nog fascinerender en bieden voor elk wat wils. Het is geen wonder dat Teckels al generaties lang zowel harten als prijzen veroveren.Meer blogs over een Teckel:

Wil je meer weten over de Dashund (Teckel)? Hieronder vind je meer artikelen over dit hondenras. Je vind hier handige Tips en Weetjes die je helpen bij het opvoeden en houden van dit hondenras.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *